sobota, 20 lipca 2013

Lipcowe ciasto z wiśniami i kruszonką...

Szybko się robi, jeszcze szybciej zjada... pyszne ciasto domowe z wiśniami i kruszonką. Przepis podpatrzony tutaj.
Wiśnie zerwaliśmy z dziećmi z naszych z-lekka-zdziczałych wisienek, kilka porcji udało się nawet zamrozić:)



Na ciasto potrzebujemy: 
100g miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
2 jajka
1 żółtko
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżka esencji waniliowej
3 łyżki kaszy manny 
1 łyżka octu
garść drylowanych wiśni

na kruszonkę: 
150g mąki
100g masła
75g drobnego cukru (może być brązowy)

 Miękkie masło wkładam do miksera i ucieram z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodaję jajka i żółtko, dosypuję obie mąki i proszek do pieczenia,  pomalutku dodaję mleko, esencję i miksuję aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zmniejszam obroty na minimum i dodaję kaszę mannę oraz ocet. Miksuję jeszcze chwilkę a następnie wykładam ciasto (jest dosyć gęste) do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną foremki z kominkiem.  Na wierzchu układam gęsto drylowane wiśnie i posypuję kruszonką*. Piekę 40 min w 180 stopniach.  

*Kruszonka: mąkę, masło i cukier rozcieram szybko palcami aż powstaną różnej wielkości grudki i grudeczki...


Korzystając z pięknej pogody poszliśmy na okoliczne łąki i zupełnie niedaleko domu znaleźliśmy piękne kępy rumianku, będziemy suszyć:) A i w dzbanek było co włożyć;)

Faaaajna ta sobota!
















1 komentarz:

  1. to jest to ...chcę takiego życia ,całych tygodni i miesięcy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...